Όταν το XCOM 2 κυκλοφόρησε για τους υπολογιστές, ήταν ένας λόγος για να αρχίσω να παίζω παιχνίδια τακτικής στους υπολογιστές. Λίγο πριν ξεκινήσω την υπηρεσία μου για την μαμά πατρίδα αποφάσισα πως ήταν στιγμή να ενισχύσω τις κριτικές μου ικανότητες καθώς και την στρατηγική μου σκέψη. Αγοράζοντας λοιπόν, το turn-based strategy τίτλο των 2K Games και Firaxis, συνειδητοποίησα πως τα λεφτά μου έπιασαν τόπο. Μπορεί να μην γράψαμε κάποια κριτική στο παρελθόν, μπορώ όμως με ασφάλεια να πω πως πρόκειται για ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του είδους.

Από το 2016 μέχρι και σήμερα, το XCOM 2 συνεχίζει να γίνεται ολοένα και καλύτερο. Με την βοήθεια της κοινότητας, η εταιρεία ανάπτυξης έχει δώσει στους φίλους του XCOM έναν τίτλο με περιεχόμενο που μπορεί να ανανεωθεί και να μας κρατήσει περισσότερες ώρες διασκέδασης και ψυχαγωγίας. Και με το Shen’s Last Gift να αποτελεί το πιο πρόσφατο κομμάτι ιστορίας στο νέο κεφάλαιο του XCOM σύμπαντος, η Firaxis επιστρέφει με ένα ακόμα DLC και «ταράζει τα νερά» με κάτι καλύτερο και πιο έντονο. To War of the Chosen έρχεται να προσθέσει μια πληθώρα από νέες αποστολές, νέα Factions και Κλάσεις, νέους εχθρούς και απειλές, και φυσικά, καλύτερες επιλογές παραμετροποίησης και ρυθμίσεις για τους χαρακτήρες και τις ομάδες μας.

Στο νέο XCOM 2 Expansion οι παίχτες έχουν την επιλογή να ενισχύσουν την αντίσταση της Γης, με τρεις νέες φατριές όπως του Reapers, Skirmishers και Templars. Κάθε μια από αυτές έχουν διαφορετικές ιδιότητες και φιλοσοφίες που μπορούν να μας βοηθήσουν για να σχηματίσουμε την καλύτερη στρατηγική ενάντια στους Chosen. Οι Chosen είναι οι πιο επικίνδυνοι εχθροί που θα αντιμετωπίσουμε και όπως και εμείς, έτσι και αυτοί έχουν τις δικές τους ξεχωριστές δυνάμεις και αδυναμίες που θα ανακαλύψουμε σε κάθε νέο Campaign. Στόχος τους είναι να αιχμαλωτίσουν τον Commander και για να το επιτύχουν θα απαγάγουν και θα σκοτώσουν πολλούς XCom στρατιώτες για να το επιτύχουν. Επιπλέον, μπορούν να καταστρέψουν αποστολές μας και να καταλάβουν φυλάκεια για να αφανίσουν τους εχθρούς τους. Εκτός από τους Chosen όμως, έχουμε και το Spectre, ένα νέο εξωγήινο που μπορεί να δημιουργήσει αντίγραφα των στρατιωτών μας και να εισβάλλει στο πεδίο της μάχης κάνοντας την ζωή μας δύσκολη.

Για να αντιμετωπίσουμε τις νέες απειλές θα χρειαστεί να ολοκληρώσουμε νέες αποστολές σε νέα πεδία μάχης και εγκαταλελειμμένες πόλεις που επηρεάστηκαν από την αρχική εισβολή. Οι σχέσεις και η δύναμη της ομάδας μας είναι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που θα μπορούμε να διαχειριστούμε μέσω ενός ανανεωμένου συστήματος στρατηγικής. Δίνοντας διαταγές στα μέλη μας θέτουμε προτεραιότητες στην προσωπική μας στρατηγική μιας και στρατιώτες, επιστήμονες και μηχανικοί μπορούν να λάβουν μέρος στην μάχη προκειμένου να ενισχύουν τα στρατεύματά μας με τρόπαια και καλύτερες δυνάμεις. Στον τομέα των σχέσεων, οι στρατιώτες μας μπορούν να κάνουν σχέσεις με άλλα μέλη και να ξεκλειδώσουν νέες ιδιότητες και πλεονεκτήματα.

Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο War of The Chosen, θα πρέπει να ξεκινήσουμε ένα νέο παιχνίδι. Το νέο περιεχόμενο δεν είναι μια σειρά από αποστολές αλλά μια πλήρης αναμόρφωση στον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι, με νέους χαρακτήρες, περιβάλλοντα, όπλα, εχθρούς, μηχανισμούς και σε γενικότερα πλαίσια, ένα ολοκαίνουργιο παιχνίδι. Το expansion αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς το καλύτερο. Ουσιαστικά, δεν είναι επέκταση του παιχνιδιού αλλά ένας εμπλουτισμός του βασικού τίτλου, μιας και παίρνει κάτι παλιό και προσθέτει περισσότερα στοιχεία στην ιστορία, χτίζοντας κάτι νέο σε παλιά θεμέλια. Ξεκινώντας το παιχνίδι, θα διαπιστώσουμε πως παίζουμε την ίδια ιστορία αλλά με νέα γεγονότα, χαρακτήρες και στοιχεία που χρειάζονται εξερεύνηση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ελκυστικό μιας και μας δίνει νέους λόγους για να επιστρέψουμε στην αιχμάλωτη Γη.

Στην αρχική ιστορία, κάθε αποστολή αποτελούσε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο με κύριο στόχο να αποτρέψουμε τους Advent από το να ξεφύγουν. Ήταν ένα χαρακτηριστικό που δεν μας απέτρεπε ιδιαίτερα από το να ολοκληρώσουμε επιτυχώς τις αποστολές μας. Αυτή την φορά, δεν έχουμε την παραπάνω επιλογή. Κάθε αποστολή είναι σημαντική προς την ολοκλήρωση του στόχου, και κάθε αποστολή κινδυνεύει να χαθεί από τους Chosen. Σκεφτείτε έναν παρόμοιο μηχανισμό με εκείνο του Nemesis System από το Shadow of Mordor. Όσο πολεμάμε τους νέους μας εχθρούς, οι ιδιότητές τους αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο, κανοντάς τους ακόμα πιο επικίνδυνους και ένα παραπάνω στοιχείο που αξίζει την προσοχή μας.

Και εκτός από τους εξωγήινους αντιπάλους μας, θα έρθουμε σε επαφή και με τους Lost, μια φυλή απέθαντων που εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές πάνω στον χάρτη. Κάποιες αποστολές επικεντρώνονται σε αυτή την φυλή και θέτουν ως στόχο μας την διαφυγή μέσα στις γειτονιές. Άλλες φορές, τους συναντάμε σε τυχαίες αποστολές και προκαλούν το απόλυτο χάος ενώ προσπαθούμε να προσεγγίσουμε κάποιον στόχο ή να καταστρέψουμε κάποιο άλλο κτήριο ή αντικείμενο.

Ένα από τα στοιχεία που ενοχλούσε τους περισσότερους παίχτες στο βασικό XCOM 2 ήταν το επίπεδο δυσκολίας και πως αυτό επηρεαζόταν ανάλογα την περίσταση. Τα «καρφιά» στην δυσκολία αντιμετωπίστηκαν μέσω των αντίστοιχων παραμετροποιήσεων καθώς και μέσω διαφόρων Mods που προσθέθηκαν στις ρυθμίσεις της βάσης μας. Ίσως συναντήσουμε ακόμα κάποια από αυτά, αλλά η εταιρεία κατάφερε να τα ελαττώσει και να τα φέρει στα μέτρα μας.

Για να επιτύχει αυτό τον στόχο, η Firaxis υιοθέτησε ένα νέο σύστημα διαμοιρασμού πόντων στους χαρακτήρες. Κάθε στρατιώτης κερδίζει ability points με την ολοκλήρωση αποστολών, στόχων ή ηρωισμών στο πεδίο της μάχης. Αυτοί οι πόντοι διαμοιράζονται προς το τέλος του παιχνιδιού για να ξεκλειδώσουμε καλύτερες και πιο ασυνίθιστες ιδιότητες που θα μας βοηθήσουν στις τελικές αποστολές. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας πως κάθε στρατιώτης λαμβάνει αυτούς τους πόντους πιο αργά ή πιο γρήγορα σε σχέση με άλλους.

Όσον αφορά την τεχνική απόδοση, το War of the Chosen φέρνει μερικές βελτιώσεις που μπορεί να γίνουν αισθητές και σε μεσαίας κατηγορίας συστήματα. Σε αυτό βοηθούν και οι νέοι οδηγοί της NVIDIA και AMD που βοηθούν σε καλύτερη απόδοση του Expansion σε παλιά και νέα συστήματα. Καθόλη την διάρκεια του Gameplay δεν αντιμετώπισα ιδιαίτερα προβλήματα παρόλο που είχα τις ρυθμίσεις όσο πιο υψηλά μπορούσα.

Το XCOM 2: War of the Chosen συνδιάζει τα αγαπημένα συστήματα της σειράς με πολλές βελτιώσεις στο gameplay και την ποιότητα ζωής. Όπως είπαμε και παραπάνω, το νέο expansion μας δίνει σημαντικούς λόγους για να επιστρέψουμε στον κόσμο του XCOM και μας δίνει μια εμπειρία τακτικής στρατηγικής που δύσκολα θα βρούμε αλλού. Κάποιες φορές θα νιώσουμε πως το Campaign υποφέρει από μερικές ατέλειες του παρελθόντος, αλλά η ποιότητα των νέων χαρακτήρων, το πλήθος των αποστολών και οι νέες ιδιότητες είναι αρκετά για να εντυπωσιάσουν και με το παραπάνω.

Το XCOM 2: War of the Chosen είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 39,99€.

Ευχαριστούμε την CD Media για την παροχή του Review Code.

 

XCOM 2: War of the Chosen - DLC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8.5
GAMEPLAY9
ΓΡΑΦΙΚΑ9
ΑΠΟΔΟΣΗ8
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ9
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8.5
9Πάρα πολύ καλό
Reader Rating: (1 Vote)
8.9