Όταν απέκτησα τον πρώτο μου υπολογιστή δεν γνώριζα απολύτως τίποτα γύρω από το μηχάνημα, παρά μόνο πως να παίζω Πασιέντζα, να γράφω μικρά κειμενάκια στο Word, και να παίζω κανά DOOM με την βοήθεια του θείου μου. Όσο περνούσαν τα χρόνια η περιέργεια με κατέκλυζε και με ωθούσε στο να μάθω κάτι παραπάνω, να αναπτύξω τις ικανότητές μου και να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για τα λογισμικά, τα εξαρτήματα και τα προγράμματα που αναπτύσσονταν όλα αυτά τα χρόνια. Μέσα στα πλαίσια της εκμάθησης ήταν και η ασχολία μου με τα RTS και Isometric RPG. Σαν αρχάριος, το μόνο που ήθελα να κάνω ήταν να σκοτώνω τερατάκια και να φοράω όσο καλύτερα αντικείμενα γίνεται μέχρι να φτάσω στον τελευταίο αρχηγό ή να φτιάξω έναν στρατό τόσο μεγάλο που τίποτα δεν θα με σταματούσε.

Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα. Εκατοντάδες παιχνίδια αργότερα, με τα περισσότερα από αυτά να είναι MMORPG ή οτιδήποτε άλλο εκτός από RTS, έπιασα τον εαυτό μου να εκδηλώνει ενδιαφέρον για το Spellforce 3, τον τελευταίο τίτλο της THQ Nordic και Grimlore games. H σειρά SpellForce είναι γνωστή για το βάθος που προσφέρει και την επιτυχημένη μίξη των RPG με στοιχεία RTS σε έναν κόσμο γεμάτο φαντασία, ξωτικά, δράκους, Orcs, μαγεία και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Η τελευταία φορά που είδαμε κάποια ανακοίνωση για την σειρά ήταν το 2007 με το SpellForce: Universe της Phemonic, μια ενισχυμένη έκδοση του ομώνυμου τίτλου που περιείχε όλα τα Expansions και τα παιχνίδια της σειράς. Μετά από 10 χρόνια, και ενώ το στούντιο δεν υπάρχει πλέον, η THQ Nordic αναβιώνει την μαγεία του SpellForce με το τρίτο sequel.

Τα γεγονότα του παιχνιδιού λαμβάνουν χώρα πριν την ιστορία του SpellForce: The Order of Dawn, σε μια εποχή που η μαγεία αποτελεί έγκλημα και οι μάγοι εκτελούνται αν την χρησιμοποιήσουν. Βρισκόμαστε στο έτος 518, πριν την Σύγκληση, μια σειρά γεγονότων με την οποία δημιουργείται ο Κύκλος των Μάγων, μια οργάνωση που θα αλλάξει τον κόσμο για πάντα. Η επανάσταση των τεσσάρων μεγάλων σπιτιών ενάντια στο Στέμμα του Nortander που ξεκίνησε από τον αποστάτη μάγο Tahar, νικήθηκε από την Βασίλισσα με την βοήθεια μιας πιστής οικογένειας. Όμως, η νίκη αυτή είχε σημαντικές συνέπειες. Η χώρα και η δημόσια τάξη ήταν σε άσχημη κατάσταση από τον πόλεμο, με τον νόμο του δυνατότερου να χαρακτηρίζει κάθε περιοχή. Σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, η Βασίλισσα τραυματίστηκε σοβαρά σε μια από τις μάχες του πολέμου και από τότε βρίσκεται σε κόμα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην (προσωρινή) βασιλεία ο Ανώτατος Αρχηγός του Βασιλικού Στρατού. Σε περίπτωση που η Βασίλισσα πεθάνει, η ανιψιά της είναι αυτή που θα την διαδεχθεί. Ο Αρχηγός, που διοικεί με σιδερένια πηγμή προσπαθεί να επαναφέρει την χώρα στην παλιά της δόξα με την χρήση της μαγείας – κάτι που απαγορεύεται από τους νόμους του Nortander εκτός αν είναι μεγάλη ανάγκη.

Σε αυτές τις σκοτεινές εποχές, η ελπίδα βρίσκεται στο πρόσωπο του πρωταγωνιστή. Σημάδια δηλώνουν πως ο Aonir, ο Μεγάλος Θεός του Φωτός, έχει επιστρέψει στην Γη και ένας μεγάλος αριθμός πιστών ψάχνει να τον βρει για να οδηγήσει την Nortander σε έναν ακόμα Χρυσό Αιώνα. Εμείς, θα βρεθούμε στην μέση αυτών των γεγονότων και θα δούμε τον κόσμο να πλάθεται σε μια εποχή που τα σημάδια του πολέμου είναι ακόμα αισθητά και η λεπτή γραμμή που ενώνει την δικαιοσύνη με την αδικία μπορεί να ξαναφέρει το τέλος της ειρήνης.

Το SpellForce 3 ανοίγει με ένα σύντομο tutorial και μας συστήνει στους κύριους πρωταγωνιστές της ιστορίας, που αργότερα θα γίνουν σύμμαχοί μας στον απώτερο σκοπό. Στόχος του Tutorial είναι να μάθουμε τους βασικότερους μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι στο gameplay και να πάρουμε μια γεύση για το τι μας περιμένει στην πορεία. Σε περίπτωση που είχαμε την τύχη να παίξουμε προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, θα συναντήσουμε γνωστά πρόσωπα αλλά και εχθρούς που μας κάνανε την ζωή δύσκολη στο παρελθόν. Δυστυχώς, η εκμάθηση των στοιχείων του παιχνιδιού γίνεται πολύ σύντομα και άτσαλα. Έτσι, το παιχνίδι δεν παρουσιάζεται «σωστά» σε κάποιον που έρχεται για πρώτη φορά αναγκάζοντάς μας να περάσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του χρόνου μας διαβάζοντας τις οδηγίες που εμφανίζονται στα πλάγια της οθόνης.

Ολοκληρώνοντας την εισαγωγή, δημιουργούμε τον χαρακτήρα μας, το παιδί του προδότη Tahar. Μετά την συνάντησή μας με τον μάγο, διαπιστώνουμε οτι προσπάθησε να σκοτώσει το παιδί του επειδή τάχθηκε απέναντι στις αντιλήψεις του και προσπάθησε να τον σταματήσει. Μετά από μια επεξήγηση των γεγονότων και ένα πολύ όμορφο cutscene, ξεκινάμε την δημιουργία. Οι επιλογές που μας δίνονται παραπέμπουν στα πιο παλιά, παραδοσιακά RPG. Ενώ ο χαρακτήρας μας μπορεί να είναι μόνο άνρθωπος, οι παίχτες μπορούν να επιλέξουν το φύλο, την εμφάνιση, το πορτραίτο, τα στατιστικά, και να επιλέξουν τρεις από τις έξι ειδικότητες φτιάχνοντας μια υβριδική τάξη.

Η πρώτη μας «αποστολή» μας θέλει να εξερευνούμε την μεγάλη πόλη, και να βλέπουμε από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις του πολέμου στην τάξη, την δικαιοσύνη και την ασφάλεια. Με τους Μαγικούς Πολέμους να έχουν τελειώσει, μια λατρεία γνωστή ως ‘Purity of Light’ μεγαλώνει την επιρροή της και τον αριθμό των πιστών της. Η πίστη της έχει να κάνει με την χρήση της μαγείας και την υπόστασή της γενικότερα. Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, η μαγεία αποτελεί ένα θείο δώρο από τον Μεγάλο Θεό Aonir και η χρήση της από τους ανθρώπους αποτελεί την μέγιστη αμαρτία. Η χρήση της είναι αποδεκτή από το Στέμμα και τον βασιλικό στρατό αλλά όλοι οι υπόλοιποι στιγματίζονται ως προδότες, «Defilers» και εκτελούνται δημόσια. Την ίδια περίοδο, μια μυστηριώδης αρρώστια γνωστή ως Bloodburn αφανίζει ολόκληρα χωριά, και κανείς δεν ξέρει πως να την σταματήσει.

Η ιστορία του SpellForce 3 είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και έπιασα πολλές φορές τον εαυτό μου να διαβάζει όλες τις γραμμές διαλόγου από όλους τους NPC για να μάθω περισσότερα για αυτόν τον κόσμο. Δεν είναι ένας τίτλος που μπορούμε να τον τρέξουμε και να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Όλα όσα έχουν γραφτεί, όλα όσα λέγονται μας βοηθούν να ξετυλίξουμε το κουβάρι μυστηρίου και να βρούμε την λύση σε όλα τα προβλήματα του βασανισμένου κόσμου.

Είπαμε παραπάνω πως το RPG είδος συναντάει το RTS και συνδιάζονται με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουμε κάτι μοναδικό στα χέρια μας. Αρχικά, μεγάλη σημασία δίνεται στο κομμάτι του RPG. Οι παίχτες μπορούν να ελέγξουν από έναν εώς τέσσερις ήρωες. Κάθε χαρακτήρας έχει τις δικές τους ικανότητες, το δικό του Inventory, τον δικό του εξοπλισμό και ένα ξεχωριστό σύστημα προόδου με στατιστικά και δέντρα ικανοτήτων. Φαινομενικά, είναι ένα απλό σύστημα με αρκετές επιλογές αλλά όσο προχωράμε θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για ένα περίπλοκο σύστημα με αρκετές επιλογές. Θα περάσουμε αρκετές ώρες ψάχνοντας τον καλύτερο συνδιασμό ικανοτήτων για τον κάθε χαρακτήρα προκειμένου να φτιάξουμε μια ανθεκτική και παράλληλα δυνατή ομάδα για να αντιμετωπίσει τις απειλές που παραμονεύνουν. Μαζί με τις ικανότητες που χωρίζονται σε κατηγορίες μαγείας, οι χαρακτήρες έχουν πρόσβαση και σε διαφορετικά όπλα και συνδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικό αποτέλεσμα σεκάθε περίπτωση.

Από την άλλη, το RTS στοιχείο έχει κάποια χαρακτηριστικά που τα διαχωρίζουν από άλλα παιχνίδια του είδους. Για να πω την αλήθεια, όταν διάβασα πως πρόκειται για ένα RTS περίμενα πως θα συναντήσω παρόμοιους μηχανισμούς και λογική με αυτά του StarCraft και του WarCraft. Αντιθέτως, έχουμε κάτι ξεχωριστό που χρειάζεται μελέτη και δοκιμή. Ο πρώτος μηχανισμός με τον οποίο θα έρθουμε σε επαφή είναι αυτός της περιοχής και των εργατών. Έχουμε συνηθίσει να εκπαιδεύουμε εργάτες και να τους αναθέτουμε εργασίες όπως να μαζεύουν ξύλα, πέτρες ή φαγητό. Το SpellForce 3 μας δίνει τους εργάτες με την δημιουργία κάθε βάσης. Όσο αναβαθμίζουμε την κύρια Αίθουσα λαμβάνουμε περισσότερους εργάτες και ξεκλειδώνουμε περισσότερα κτήρια για να την ενισχύσουμε. Η συλλογή των πόρων γίνεται αφού αναθέσουμε εργάτες στο αντίστοιχο κτήριο. Για παράδειγμα, για να μαζέψουμε ξύλα αναθέτουμε εργάτες στο ξυλουργείο, ενώ για φαγητό στην αποθήκη τροφοδοσίας.

Ένας μεγάλος παράγοντας για την βάση και την συλλογή των πόρων είναι η μορφολογία του εδάφους. Ο χάρτης χωρίζεται σε τομείς και ένας τομέας αποθηκεύει τους δικούς του πόρους. Μπορούμε να δημιουργήσουμε πολλές βάσεις, σε διαφορετικούς τομείς αλλά να μην έχουν πρόσβαση στα ίδια υλικά. Έτσι, αν ένας τομέας δεν έχει ξύλο ή οτιδήποτε άλλο, τότε πως μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα κτήρια ή να εκπαιδεύσουμε στρατιώτες;

Ένας ακόμα μηχανισμός είναι αυτός της σύνδεσης των περιοχών. Μπορούμε να στείλουμε καραβάνια από την μια περιοχή στην άλλη προκειμένου να προμηθεύσουμε κάποια βάση με υλικά στα οποία εντοπίζεται έλλειμμα. Η εν λόγω διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη και απαραίτητη σε σενάρια πολέμου. Αυτό μας επιτρέπει να διαχειριστούμε εις βάθος τις βάσεις μας και να σκεφτούμε διάφορες στρατηγικές για να χρησιμοποιήσουμε στο Online Multiplayer ή σε σενάρια ενάντια στον υπολογιστή. Για παράδειγμα, αν καταφέρουμε να καταστρέψουμε μια βάση που συνδέεται με μια άλλη, τότε «κόβουμε» και την τροφοδοσία με αποτέλεσμα να αποδυναμώνουμε δύο μέτωπα αντί για ένα.

Ο χειρισμός είναι ένα ακόμα θέμα που θα μας απασχολήσει μιας και ο συνδιασμό του κλασσικού RPG με το RTS ενδέχεται να παρουσιάζει προβλήματα στον χειρισμό. Το SpellForce 3 προσφέρει δύο διαφορετικούς τρόπους χειρισμού. Ο πρώτος χειρισμός δίνει μια αίσθηση MOBA καθώς οι ιδιότητες των ηρώων είναι συνδεδεμένες με Hotkeys όπως τα QWER ενώ άλλα πλήκτρα λειτουργούν ως κλειδιά για την δημιουργία ή επιλογή κτηρίων και στρατευμάτων. Ο δεύτερος τρόπος χειρισμού χρησιμοποιεί τα WASD πλήκτρα για την κίνηση της κάμερας, χωρίς να συνδέει τις ιδιότητες με κάποιο πλήκτρο αλλά με το ποντίκι και την χρήση του Action Wheel. Σε αυτή την περίπτωση, τα κτήρια και το Construction Mode ενεργοποιούνται με τα αριθμητικά πλήκτρα.

Δυσκολίες αντιμετώπισα και στην απόδοση. Παρόλο που η ομάδα ανάπτυξης κάνει διορθώσεις και αλλαγές σχεδόν καθημερινά, παρατηρώ συνεχώς πτώσεις στα καρέ και κολλήματα σε ορισμένα in-game cutscenes. Ξεκινώντας, οι προεπιλογές μου ήταν στα Ultra Settings με αποτέλεσμα να έχω μια διακύμανση μεταξύ 20-30 fps κυρίως σε περιοχές με αυξημένη βλάστηση και αρκετούς χαρακτήρες. Ακόμα και για ένα RTS, τα 60fps κάνουν την διαφορά όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις. Μετά από πειραματισμούς και αλλαγές στις επιλογές μου, κατάφερα να κρατήσω τα καρέ μου σταθερά αλλά με «βαριά καρδιά» μιας και το παιχνίδι της Grimlore Games είναι πανέμορφο.

Ναι, τα γραφικά του SpellForce 3 είναι καλύτερα απ’ότι περιμέναμε. Ακόμα και τα Cutscenes χαρακτηρίζονται από παραγωγές μεγάλης ποιότητας, κάτι που μας κάνει εντύπωση για έναν τίτλο που έκανε τόσα χρόνια να κυκλοφορήσει. Ο κόσμος του Eo είναι αρκετά σκοτεινός, στοιχείο που συντελεί στο να βιώσουμε την ατμόσφαιρα του πολέμου, του θανάτου και του κινδύνου. Η ομορφιά του όμως, περιορίζεται  από την κάμερα και τον δύσκολο χειρισμό της αλλά και τα κτήρια που κρύβουν χαρακτήρες, δρομάκια και πόρτες. Είναι ένα από τα ενοχλητικά στοιχεία του παιχνιδιού που θα επιθυμούσα να μην υπήρχαν. Για να καταλάβετε τι εννοώ, σκεφτείτε το Divinity: Original Sin. Όσο προχωράμε με τους χαρακτήρες μας, αν περάσουμε κάτω από γέφυρες, κάστρα ή μικρά κτήρια, οι τοίχοι «κρύβονται» προκειμένου να έχουμε ορατότητα του δρόμου και των χαρακτήρων μας. Εδώ δεν συμβαίνει με κάτι τέτοιο και έτσι «παίζουμε» με την κάμερα για να βρούμε την καλύτερη γωνία για να συνεχίσουμε την πορεία μας.

Σε γενικές γραμμές, το SpellForce 3 μας άφησε θετικές εντυπώσεις. Πέρα από κάποια bugs και προβλήματα που φτιάχτηκαν με τις ανάλογες ενημερώσεις, ο συνδιασμός του RPG με το RTS μας δίνει έναν αξιόλογο τίτλο που εστιάζει περισσότερο στην ιστορία παρά σε οτιδήποτε άλλο. Όσο παίζουμε μόνο με τους ήρωές μας θα νιώσουμε οτι τίποτα δεν μας σταματά. Όταν όμως, εμβαθύνουμε στο RTS κομμάτι, τότε θα νιώσουμε πολλές φορές πως κάτι δεν κάνουμε καλά. Οι εχθροί μας έχουν προλάβει να χτίσουν ολόκληρες πόλεις και στρατεύματα ενώ εμείς πασχίζουμε να διαχειριστούμε τους πόρους μας. Αυτό αλλάζει όταν προχωρήσουμε στο Online Multiplayer αλλά θα περάσουμε περισσότερες ώρες στο single-player campaign. Αν είμαστε σε θέση να υποστούμε τα προβλήματα στον έλεγχο, τα «περίεργα» επίπεδα δυσκολίας και ορισμένα θέματα στην απόδοση, μιλάμε για έναν τίτλο που θα μας κρατήσει απασχολημένους για δεκάδες ώρες.

Το SpellForce 3 είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 49,99€.

Ευχαριστούμε την Enarxis Dynamic Media για την παροχή του Review Code.

SpellForce 3 - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ8.5
GAMEPLAY7.5
ΓΡΑΦΙΚΑ8
ΑΠΟΔΟΣΗ6.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ8.5
8Πολύ καλό
Reader Rating: (1 Vote)
1.9