Η αναμονή για αυτό το νέο groundbreaking Virtual Reality μηχάνημα είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Ελάχιστα τεμάχια έχουν έρθει στον Ελληνικό χώρο και ήμουν ένας από τους τυχερούς να έχω φίλο που επιτέλους παρέλαβε το δικό του Development Kit, συγκεκριμένα την δεύτερη έκδοση με την 1080p οθόνη και το βελτιωμένο positional tracking. Φυσικά μια μέρα μετά την παραλαβή ο Άγγελος με προσκάλεσε σπίτι του ιδιαίτερα ενθουσιασμένος ώστε να του ρίξω μια ματιά.

IMG_20141021_191734_354

Πριν φορέσω την VR μάσκα με προειδοποίησε για τις διάφορες εμπειρίες που είχε κατά την χρήση, τυχών ζαλάδες κτλπ καθώς και το πολύ visible pixelation. (Κάτι το οποίο θα αναλύσω στα αρνητικά του μηχανήματος) Η πρώτη μου επαφή ήταν με ένα πολύ βασικό demo μέσα σε ένα γραφείο. Το συγκεκριμένο demo είναι φτιαγμένο πιο πολύ για να παρουσιάσει τις headtracking δυνατότητες της συσκευής καθώς και το 3D Effect στο σύνολο του. Μπορούσα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση να κοιτάξω παντού στον χώρο ακόμα και τελείως πίσω μου βλέποντας την καρέκλα που κάθομαι και το πίσω μέρος του δωματίου. Καταλάβαινα ακριβώς που βρίσκεται το κάθε αντικείμενο και ένοιωθα σαν να μπορώ να το αγγίξω. Επίσης πέρα από το εκπληκτικό 180 headtracking το σύστημα υποστηρίζει και lean. Σηκώθηκα από την πραγματική καρέκλα προχώρησα μπροστά, έσκυψα και μπόρεσα να κοιτάξω πίσω από το Virtual γραφείο σαν να το έκανα στην πραγματικότητα. Εκεί που κατάλαβα ότι κάτι περίεργο συμβαίνει στο μυαλό μου ήταν όταν η συσκευή έχασε το tracking.. Εκεί ένοιωσα σαν να χάνω την ισορροπία μου, αν δεν καθόμουν σίγουρα θα έπεφτα.

Το επόμενο demo ήταν και αυτό αρκετά απλό μέσα σε μια έπαυλη με την διαφορά ότι πλέον μπορούσα να χρησιμοποιήσω χειριστήριο για την κίνηση. Στην αρχή μου φάνηκε λίγο περίεργο το να κουνάω ταυτόχρονα το κεφάλι μου και το σώμα μου με τον μοχλό άλλα είναι κάτι που θεωρώ ότι συνηθίζεται εύκολα με την χρήση. Στην συνέχεια δοκίμασα διάφορα rollercoaster demos με το χειρότερο για τελευταίο. Lava inc το όνομα του το οποίο κυριολεκτικά μου έβγαλε το στομάχι από το στόμα με την ταχύτητα , τα ύψη και τις απότομες στροφές. Ένα επίσης τρομαχτικό γεμάτο αδρεναλίνη και ζαλάδα demo ονομάζεται cyberspace και θυμίζει το 4g που θα βρείτε στο allou fan park, τι να πώ… Φώναζα όλη την ώρα σαν τρελός από την αδρεναλίνη. Τέλος για να χαλαρώσω έπαιξα ένα demo μέσα στον βυθό όπου μπορείς να εξερευνήσεις το περιβάλλον σου και τα διάφορα ψάρια σε μεγάλο βάθος, ζεις δίπλα σε καρχαρίες και φάλαινες από την ασφάλεια της καρέκλας σου με μια πολύ πειστική παρουσίαση.

Ο μοναδικός ολοκληρωμένος τίτλος που κατάφερα να δοκιμάσω ήταν το Asseto Corsa και ω μάνα μου πόσο το άξιζε.. Νιώθεις πως βρίσκεσαι πραγματικά μέσα σε ένα γρήγορο αυτοκίνητο και απολαμβάνεις την κάθε στιγμή. Ακόμα και αν δεν τρέχεις κοιτόντας τριγύρω στο λεπτομερή εσωτερικό του αυτοκινήτου είναι αρκετό για να σου κατακτήσει την καρδιά (Και το πορτοφόλι). Μια στιγμή έκανα lean έξω από το τζάμι και το μυαλό μου με έκανε να αισθανθώ αέρα να με χτυπάει. Εκπληκτική racing εμπειρία, ίσως και η καλύτερη χρήση για την συσκευή.

Και τώρα φτάνουμε στα Θετικά και τα αρνητικά της όλης εμπειρίας.

ΘΕΤΙΚΑ:

  • Προσθέτει πολλά στοιχεία που θα σε απασχολήσουν ακόμα και σε ένα βαρετό παιχνίδι. Το ότι βρίσκεσαι ουσιαστικά μέσα στο παιχνίδι είναι αξία ανεκτίμητη.
  • Εκπληκτικό headtracking με ελάχιστη καθυστέρηση, κάθε κίνηση μεταφράζεται αυτόματα.
  • Βελτίωση στο gameplay κάποιον παιχνιδιών. Το να μπορείς να κοιτάξεις στους καθρέφτες σου και στα γύρω παράθυρα του αυτοκινήτου σου δεν μπορεί να θεωρηθεί gimmick.
  • Ρεαλιστική αίσθηση του μεγέθους, της απόστασης, και του ύψους.
  • Πάρα πολύ άνετο και ελαφρύ, δεν κούρασε καθόλου την όραση μου.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

  • Ακόμα και η 1080p οθόνη δεν είναι αρκετή να κρατήσει μια smooth εικόνα με λεπτομέρεια.Το τρομερό και ενοχλητικό pixelation σκοτώνει την απεικόνιση καλοδουλεμένων τίτλων. Η όλη μεγέθυνση των φακών φέρνει τα pixels πολύ κοντά στα μάτια μας με αποτέλεσμα να βλέπουμε ξεχωριστά το χρώμα του κάθε pixel χωρίς ευκρίνεια.
  • Όντως προκαλεί ναυτία και έφυγα από την πρώτη μου δοκιμή με ανακατωμένο στομάχι. Κυρίως βέβαια από τα rollercoaster και luna park demos άλλα σίγουρα δεν είναι για όλους. Η παραμικρή παρεμβολή στο headtracking με έκανε να χάνω την γη κάτω από τα πόδια μου.
  • Μεγάλη φασαρία στο να το κάνεις να τρέξει σωστά ακόμα και υποστηριζόμενους τίτλους, πρέπει να ασχοληθείς με τις default και extended monitor λειτουργίες των Windows για να καταφέρεις να παίξεις. Ακόμα δεν είναι plug and play άλλα στο μέλλον σίγουρα αυτό θα αλλάξει.
  • Αν και η Oculus υποστήριζε ότι με την χρήση του rift δεν βλέπεις τίποτα μαύρο στην όραση σου παραμένει η αίσθηση ότι φοράς μια μάσκα θαλάσσης.

Η αντίδραση μου στο Lava demo.

 

Το Oculus Rift DK 2 σίγουρα αναβαθμίζει την προσπάθεια του πρώτου Oculus rift Development kit. Από την άλλη αν και θέλω να ξαναπαίξω σαν τρελός λέω να περιμένω μέχρι την consumer κυκλοφορία επειδή θα καταφέρω να το αποκτήσω με μεγάλη οικονομική δυσκολία. Αν βελτιωθεί το όλο pixelation θα είναι μια must buy αγορά για κάθε σοβαρό gamer.

Σας αποχαιρετώ κοιτώντας σας στα μάτια με τα πολλά μου leds.

1900437_288078774715185_3358891365695419466_o[1]