Όλοι έχουμε ακούσει τον τίτλο Okami κάποια στιγμή στην ζωή μας. Πως να μην έχει συμβεί άλλωστε, καθώς το παιχνίδι μετράει αισίως δώδεκα χρόνια ζωής, με παρουσία και ports σε πολλές διαφορετικές κονσόλες. Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι πως όσα χρόνια και να πέρασαν, τόσο περισσότερο ακουγόταν το όνομα του τίτλου, συνοδευόμενο από διθυραμβικές κριτικές, από οπαδούς και κριτικούς. Στην ανάπτυξη του τίτλου βρισκόταν η Clover Studio, με επικεφαλής τον Hideki Kamiya, γνωστό και από την συμβολή του σε έναν άλλον γνωστό τίτλο, το Bayonetta. Μετά την αρχική κυκλοφορία του στο PS2 το 2006, εμφανίστηκε και στο Wii της Nintendo το 2008, και μετά από τέσσερα χρόνια, το 2012 δηλαδή, επανεμφανίστηκε στο PS3.

Καθώς λοιπόν τα χρόνια πέρασαν, και κυκλοφόρησαν οι new gen κονσόλες, όπως το PS4 και το Xbox One, η Capcom αποφάσισε να κυκλοφορήσει το «Okami HD«, που όπως μαρτυράει και ο τίτλος, είναι ο αρχικός τίτλος, αλλά ανανεωμένος με πιο καθαρά και όμορφα γραφικά, δίνοντας την ευκαιρία σε μια νέα «φουρνιά» από gamers να το απολαύσει. Το παιχνίδι λοιπόν βρίσκει τον δρόμο του για αυτές τις κονσόλες, αλλά και πρώτη φορά και για PC. Ευκαιρία λοιπόν να δούμε αν το παιχνίδι έχει αντέξει στην πάροδο του χρόνου, αν έχει «γεράσει» σωστά.

Το Okami HD ξεκινάει με μια μεγάλη…πάρα πολύ μεγάλη αφήγηση (περίπου 20 λεπτά!), για να μας παρουσιάσει την ιστορία και τον θρύλο του παιχνιδιού. Ξεκινάμε στο χωριό Kamiki, όπου είναι και η περιοχή που ζει ένας τεράστιος και τρομακτικός δαίμονας, ονόματι Orochi. Μια μέρα, όταν οι κάτοικοι του χωριού είναι έτοιμοι να κάνουν την θυσία τους στον δαίμονα, ο κλήρος πέφτει στην Nami. Αυτό όμως δεν θα το επέτρεπε ποτέ ο Nagi, ο οποίος οπλισμένος με θάρρος και χωρίς να φοβηθεί καθόλου, όπως μας αφηγείται το παιχνίδι, παίρνει το σπαθί του, και οδεύει προς τον Orochi. Αφού τον βρίσκει, και αρχίζουν μια ανελέητη μάχη, εμφανίζεται ξαφνικά ένας λευκός λύκος, ο Shiranui, ο προστάτης του χωριού. Μαζί με τον Nagi καταφέρνουν να νικήσουν τον Orochi, και να ελευθερώσουν το χωριό από τον φόβο και τον τρόμο που προκαλούσε ο δαίμονας. Ο Shiranui υποκύπτει στα τραύματα του, και γίνεται, μαζί με τον Nagi και το σπαθί του, το Tsukuyomi, ο θρύλος που έσωσε το χωριό.

Εκατό χρόνια μετά, κάποιος περίεργος τύπος ελευθερώνει τον Orochi από το Tsukuyomi. Ο σατανικός Θεός εξαπλώνεται για άλλη μια φορά στην χώρα και μαζί του φέρνει το μαύρο σκοτάδι απλώνοντας παράλληλα την δυστυχία και τον θάνατου παντού. Εκεί που τα πάντα μοιάζουν να χάνονται, η Sakuya, μαζί με τον μικροσκοπικό της φίλο τον Issun, καλού την θεά Amaterasu, την θεά του φωτός για να εισέλθει στο άγαλμα του Shiranui. Μετά από την διήγηση, και αφού πάρουμε μια μικρή ιδέα από το τι μας περιμένει και μάθουμε τον βασικό χειρισμό του παιχνιδιού, μαθαίνουμε πως υπάρχουν 13 μαγικές δυνάμεις για το Celestial Brush, ενός μαγικού πινέλου που θα μας επιτρέψει να μαζέψουμε τις δυνάμεις της Amaterasu και να επαναφέρουμε την ειρήνη στον κόσμο. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάει η περιπέτεια μας.

Στον τομέα του gameplay, το παιχνίδι πρωτοπορεί εισάγοντας έναν πολύ παράξενο αλλά και διασκεδαστικό τρόπο για να μπούμε στον κόσμο του. Η Celestial Brush είναι το όπλο μας για να μπορούμε να παλεύουμε ενάντια στους εχθρούς που μας στέλνει ο Orochi, αλλά παράλληλα αποτελεί και ένα σημαντικό εργαλείο για να διορθώσουμε την καταστροφή που προκαλούν. Πιο συγκεκριμένα, μπορούμε να ζωγραφίζουμε για να διορθώνουμε σπασμένες γέφυρες και αντικείμενα, να ολοκληρώνουμε αστερισμούς, να παλεύουμε, μέχρι και να ζωγραφίζουμε ήλιο για να φωτίσει η περιοχή. Ακούγεται περίεργο, αλλά παίζοντας καταλαβαίνουμε το πως υλοποιείται αυτός ο μηχανισμός, και γιατί είναι υπέροχος. Η πρόοδός μας μπορεί να χαρακτηριστεί ως quest-based αφού μας αφήνει να κινηθούμε σε έναν ανοιχτό χώρο, με μεγάλη ελευθερία, όπως σε βουνά, χωριά και θάλασσες, με αρκετούς NPC’s, οι οποίοι θα μας δώσουν κάποια πληροφορία, ή ακόμα και θα προχωρήσουν την ιστορία, οπότε μιλάμε σε όλους. Όσο αναλαμβάνουμε side quests και προχωράμε την ιστορία, αποκτάμε Praise Points, που θα μας επιτρέψουν να ανεβάσουμε τα στατιστικά μας, δίνοντας ακόμα περισσότερες και καλύτερες δυνατότητες, και κρατώντας το ενδιαφέρον μας ψηλά, καθ’όλη την διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο χειρισμός είναι αρκετά καλός για τον κόσμο που καλούμαστε να εξερευνήσουμε. Ο λύκος-πρωταγωνιστής μας κινείται με υψηλές ταχύτητες, πηδάει ψηλά και διασχίζει μεγάλες αποστάσεις χωρίς μεγάλο πρόβλημα. Αυτό το αναφέρουμε για να καταλάβουμε πως δεν χειριζόμαστε άνθρωπο, οπότε ίσως νιώσουμε την κίνηση κάπως «αφηρημένη». Θα δούμε δηλαδή ότι, τουλάχιστον μέχρι να το συνηθίσουμε, θα μας είναι δύσκολο να χτυπήσουμε κάποιο αντικείμενο, να σπάσουμε κάποιο βάζο, η να ανέβουμε σε ένα ψηλό σημείο. Ένα μικρό θέμα ίσως εντοπίσουμε και στον χειρισμό της κάμερας. Όταν είμαστε σε κάποιο στενό χώρο, ή όταν αντιμετωπίζουμε εχθρούς, θα παρατηρήσουμε πως ο δεξής μας αντίχειρας βρίσκεται μονίμως στον δεξιό αναλογικό, και αυτό για να μετακινήσουμε την κάμερα, αφού πρέπει να διατηρούμε την προοτική κεντραρισμένη στην δράση της σκηνής, δίνοντας παράλληλα μεγάλη προσοχή καθώς οι μάχες είναι ταχύτατες και απαιτούν γρήγορα αντανακλαστικά. Κατά την διάρκεια της εξερεύνησής μας δεν θα αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα προβλήματα, αφού έχουμε άπειρο χώρο και χρόνο να προσδιορίσουμε το που βρισκόμαστε και να προσανατολιστούμε κατάλληλα.

Όσον αφορά το κομμάτι των γραφικών, τα ανανεωμένα γραφικά και η HD αναβάθμιση μας αφήνει με το στόμα ανοιχτό. Το art style που έχει επιλεχθεί, δένει άψογα με την ιστορία, τους χαρακτήρες, την μουσική, και τον κόσμο που διαδραματίζεται η ιστορία, καθώς τα πάντα είναι βασισμένα στην ιαπωνική μυθολογία. Οπότε ο τρόπος σχεδίασης δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικός, θυμίζοντας πίνακες και τοπία από ιαπωνικό folklore. Ακόμα, μας κάνει εντύπωση το πως κάθε βασικός χαρακτήρας και εχθρός που θα συναντήσουμε, έχει πραγματικά ξεχωριστή όψη. Γεμάτο με χρώματα, θάλασσες, πρασινάδες, βουνά, ο κόσμος κατευθείαν σου γεμίζει το μάτι και απολαμβάνεις κάθε στιγμή που τρέχεις με την Amaterasu στον κόσμο του παιχνιδιού.

Το μάτι μας δεν θα κουραστεί ούτε στιγμή στον κόσμο του Okami, που όσο προχωράμε και βρισκόμαστε σε διαφορετικά μέρη, τόσο πιο πολύ μαγευόμαστε. Πόσο μάλλον αν ο υπολογιστής μας το σηκώνει, και μας παίρνει να παίξουμε στα 1080p, και νιώσουμε ένα όμορφο παραμύθι να ζωντανεύει μπροστά μας. Θα παρατηρήσουμε όμως πως υπάρχει και ένα θέμα στον τομέα των γραφικών, και αυτό είναι το έντονο texture popping. Δηλαδή θα νιώσουμε κάποια textures να «ξεφεύγουν» από εκεί που θα έπρεπε να είναι, όπως το σώμα κάποιου χαρακτήρα, η και από το τοπίο γενικότερα. Αυτό δημιουργεί μια θολούρα στην οθόνη μας.  Το παιχνίδι είναι ζωντανό, και έχει πολύ κίνηση, οπότε θα το παρατηρήσουμε σε αρκετές περιπτώσεις και καμιά φορά ίσως μας κουράσει ή μας απογοητεύσει ως έναν βαθμό. Πάντως, σε ένα mid-high range σύστημα τρέχει αψεγάδιαστα (R9 380 4GB + i5 4690K + 8GB RAM). Είναι σωστά optimized και από πλευράς απόδοσης, αλλά και γραφικών δεν θα υπάρξει πρόβλημα και σε χαμηλότερης δυναμικής PC.

Εν κατακλείδι, το Okami HD είναι μια πιστή και αξιοπρεπής μεταφορά του αυθεντικού παιχνιδιού στο PC. Έχει αντέξει στον χρόνο, και με το παραπάνω, αφού δεν βλέπουμε πλέον τόσο ξεχωριστά παιχνίδια. Ανήκει σε μια γενιά όπου οι πειραματισμοί στα games είναι συχνό φαινόμενο, οπότε το να ανανεωθεί και να διατηρηθεί το παιχνίδι σε μια πλατφόρμα όπως το PC, είναι σημαντικό. Για όσους δεν το έχουν παίξει ακόμα, το συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Ακόμα και αν το action adventure genre δεν είναι το είδος σας, το Okami ξεφεύγει από τα στοιχεία που συνθέτουν ένα generic action adventure και μας δίνει ένα πανέμορφο παραμύθι με ξεχωριστή εμφάνιση, με διαφορετικούς τρόπους χειρισμού, με πολλά unlockables, και με καινούργιες ιδιότητες και ικανότητες καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον μας.

Ευχαριστούμε την CD Media S.A. για την παροχή του Review Code.

Okami HD - PC Review
ΙΣΤΟΡΙΑ7
GAMEPLAY8.5
ΓΡΑΦΙΚΑ9
ΣΧΕΔΙΟ9
ΑΠΟΔΟΣΗ9
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
8.5Πολύ Καλό
Reader Rating: (0 Votes)
0.0