Σε αυτά τα χρόνια που γράφω για το alt-tab, έχουν περάσει από τα χέρια μου δεκάδες τίτλοι. Κάποιοι από αυτούς με άφησαν απολύτως απογοητευμένο ενώ άλλα μου δημιούργησαν τις καλύτερες εντυπώσεις. Όσα χρόνια παίζω, πολλές είναι εκείνες οι φορές που λέω πως θέλω να σταματήσω να σκέφτομαι και να παίξω ένα παιχνίδι για να το διασκεδάσω, χωρίς απαραίτητα να αποκομίσω κάτι από αυτό. Αυτό το αίσθημα μου το έχουν προσφέρει αρκετά Indie παιχνίδι την στιγμή που οι μεγάλες εταιρείες με τους ΑΑΑ τίτλους τους, έχουν φέρει πιο κοντά εμένα και την παρέα μου καθώς και εκατομμύρια παίχτες σε όλο τον κόσμο. Αν έπρεπε να σκεφτώ κάποιο παιχνίδι που το έχει καταφέρει, θα έλεγα χωρίς δεύτερη σκέψη το Assault Android Cactus, το Acrade bullet-hell shooter της Witch Beam. Έτσι κι αλλιώς, είχα αναφέρει στο παρελθόν πως:

Αν θέλετε λοιπόν, ένα indie τίτλο για να διασκεδάσετε με την ψυχή σας και να τεστάρετε τις δυνατότητές σας σε αυτό το χαοτικό είδος βιντεοπαιχνιδιών, τότε είναι μια ανεπιφύλακτη πρόταση. Με έντονο και γρήγορο gameplay, μουσική που είναι ευχάριστη στα αυτιά μας, εύκολο χειρισμό και αφεντικά που επαναφέρουν παλιές χαμένες δόξες,  το Android Assault Cactus είναι αυτό που χρειάζεστε.

Μετά από αρκετό καιρό, η Housemarque, μια εταιρεία που μας έκανε έκπληξη δωρίζοντας σε όλους, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, το Outland, επανέρχεται με έναν νέο τίτλο στην συλλογή των bullethell arcade shooters. Το παιχνίδι αυτό «ακούει» στο όνομα Nex Machina, και πρόκειται στην ουσία για ένα Port του Playstation στους υπολογιστές, παρόλο που βγήκαν την ίδια χρονική περίοδο. Ο λόγος που το χαρακτηρίζουμε ως Port είναι διότι η ανάπτυξη του παιχνιδιού στηρίχθηκε στην κονσόλα της Sony και αυτό φαίνεται κυρίως από τον χειρισμό αλλά και την προιστορία της εταρειίας. H Housemarque είναι υπεύθυνη για πολλούς αντίστοιχους τίτλους που κυκλοφόρησαν κυρίως για τις φορητές, και μη, κονσόλες της Sony. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε δει αριστουργήματα όπως το Super Stardust, Resogun και Dead Nation με τα οποία πήραμε μια γερή γεύση για το τι μπορούν να κάνουν τα μέλη της.

Στον κόσμο του μέλλοντος, οι άνθρωποι βασίζονται πάρα πολύ στην τεχνολογία. Μηχανές, αυτοκίνητα, κινητά, υπολογιστές, ρομπότ, είναι μόνο λίγα από τα τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν αναβαθμίσει το επίπεδο ζωής κάνοντας την καθημερινότητά μας πιο εύκολη. Κανένας πλέον δεν σηκώνει τα μάτια του από το κινητό ή από κάποια οθόνη με αποτέλεσμα οι μηχανές να αναβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο. Έτσι, μερικά χρόνια αργότερα, οι μηχανές έχουν αποκτήσει αντίληψη και έχουν ξεπεράσει τον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά πολύ. Ο συνδιασμός αυτών των δύο χαρακτηριστικών, οδήγησε κάθε τεχνολογικό οργανισμό σε ένα συμπέρασμα: οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πλέον και η μόνη λύση είναι η εξάλειψή τους.

Εδώ ερχόμαστε εμείς. Ο ήρωάς μας, ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχουν ξεφύγει από την επιρροή των μηχανών, παίρνει την μοίρα της ανθρωπότητας στα χέρια του και επιχειρεί να πάει στην καρδιά του συστήματος και να καταστρέψει κάθε ίχνος της επιρροής αυτής. Κατά την διάρκεια της προσπάθειάς του θα βρεθέι σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και πλατφόρμες όπου βρίσκονται παγιδευμένοι άνθρωποι και απειλούνται με θάνατο από τις παντοδύναμες μηχανές.  Στόχος μας λοιπόν, είναι να καταστρέψουμε κάθε ρομποτ που θα βρεθεί μπροστά μας, να σώσουμε όλους τους ανθρώπους που θα ανακαλύψουμε και τελικά να απελευθερώσουμε την ανθρωπότητα από αυτή την απειλή.

Το Gameplay του Nex Machina είναι αρκετά απλό. Μιλάμε για ένα Twin-stick Shooter οπότε ο χειρισμός του έχει χτιστεί γύρω από ένα χειριστήριο. Την πρώτη φορά που έτρεξα το παιχνίδι, δεν είχα κάποια επαφή με χειριστήριο οπότε αρκέστηκα στην χρήση του πληκτρολογίο με το ποντίκι. Ενώ η κίνηση του χαρακτήρα είναι πιο εύκολη, δεν θα έλεγα το ίδιο και για την στόχευση. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το που στοχεύουμε (όπως κάποιο crosshair) αλλά μπορούμε να προβλέψουμε ανάλογα με το που είναι στραμμένος ο χαρακτήρας μας. Το πρόβλημα αυτό απαλείφεται όταν αρχίζουμε να παίζουμε. Για να ολοκληρώσουμε κάθε κόσμο και κάθε επίπεδο θα πρέπει να καθαρίζουμε πρώτα τα μικρότερα πατώματα. Κάθε φορά που σκοτώνουμε και τον τελευταίο εχθρό, μεταφερόμαστε αυτόματα στην επόμενη πλατφόρμα. Αυτό γίνεται μέχρι να φτάσουμε στο τέλος όπου μεταφερόμαστε αντίστοιχα και στο επόμενο επίπεδο του κόσμου.

Κάθε πάτωμα περιέχει, εκτός από εχθρούς και ανθρώπους, και διάφορες προαιρετικές αποστολές όπως το να καταστρέφουμε κεραίες ή να βρίσκουμε κρυμμένα ρομπότ και ανθρώπους, ή ακόμα και κρυφά πατώματα. Πολλές θα είναι οι φορές που θα βρούμε κάποιο power-up για τον χαρακτήρα μας όπως επέκταση των βολών μας ή περισσότερες βολές ανά δευτερόλεπτο. θα μας δίνεται πρόσβαση και σε δευτερεύοντα όπλα ή ικανότητες που χάνονται κάθε φορά που πεθαίνουμε. Αν καταφέρουμε να μείνουμε ζωντανοί τότε θα έχουμε ένα καλό οπλοστάσιο για να μείνουμε ζωντανοί περισσότερο αλλά και να καταστρέφουμε τις εχθρούς μας με ευκολία.

Το Gameplay είναι ευθύ και δεν χρειάζεται μελέτη για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Είναι ένα «εκρηκτικό» Twin-stick shooter με πάνω από 100 επίπεδα και προκλήσεις που υπόσχονται να δοκιμάσουν τις ικανότητες και την υπομονή μας. Και αν νιώθουμε ανταγωνιστικοί, τότε μπορούμε να κυνηγήσουμε υψηλές αποδόσεις και σκορ με τα Global και Friends Leaderboards που με την ολοκλήρωσή τους ενδέχεται να μας δώσουν νέα ranks και unlockables για το προφίλ και τον χαρακτήρα μας.

Η ανάπτυξη του Nex Machina έγινε με την βοήθεια της Housemarque Engine, δηλαδή της μηχανής που φτιάχτηκε από την ίδια την εταιρεία. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι φουτουριστικά εντυπωσιακό αφού η επιρροή των Voxel Γραφικών είναι εμφανής. Η οθόνη γεμίζει φωτινές σφαίρες και ακτίνες, με τετραγωνάκια να γεμίζουν το έδαφος κάθε φορά που μια έκρηξη λαμβάνει χώρα. Η ποικιλία των εχθρών καθώς και ο πληθυσμιακός αριθμός τους είναι αρκετός για να μας αγχώσει αλλά όχι για να μας αποθαρρύνει.

Μιλώντας για γραφικά, ποικιλία και χρήση μιας in-house engine, καλό θα ήταν να αναφερθούμε και στην απόδοση. Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού και των γενικών δοκιμών μας, το Nex Machina είναι ένας ελαφρύς τίτλος που αποκρίνεται καλά σε μέτρια συστήματα. Δεν αντιμετωπίσαμε κάποια πτώση στα FPS, ούτε κολλήματα όταν γέμιζε η οθόνη με σφαίρες. Ωστόσο, παρατηρήσαμε μερικά μικρά θεματάκια όσον αφορά το alt-tabbing και την ρύθμιση των αναλογιών. Κάθε φορά που γινόταν ένα alt-tab ενώ οι ρυθμίσεις είχαν το παράθυρο στο Fullscreen, είχαμε ξαφνικές διακοπές ή μαύρες οθόνες όταν επιστρέφαμε στο παιχνίδι. Αυτά όμως φαίνεται να αντιμετωπίστηκαν μετά τις τελευταίες ενημερώσεις.

Tο Nex Machina παραμένει πιστό στις ρίζες του και στον πνευματικό του πρόγονο το Resogun. Καταφέρνει να διατηρήσει την απόλαυση και την διασκέδαση των Twin-stick Shooters φέρνοντας μερικά νέα στοιχεία και γραφικά που εντυπωσιάζουν αλλά ίσως, για μερικούς, να μην ανταποκρίνονται στα «στανταρ» του 2017. Παραλείποντας τα μικρά προβλήματα χειρισμού στους υπολογιστές, το νέο παιχνίδι της Φινλανδικής Housemarque θα μας κρατήσει δυνατή συντροφιά για αρκετές ώρες μέσω των προκλήσεων και των ατελείωτων Leaderboards.

Το Nex Machina είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 19,99€

NEX Machina - PC Review
GAMEPLAY9
ΓΡΑΦΙΚΑ9
ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ9
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΤΗΤΑ8
ΔΙΑΡΚΕΙΑ9
ΘΕΤΙΚΑ
  • Έντονη, ασταμάτητη δράση με μεγάλη ποικιλία εχθρών και αφεντικών
  • Όμορφα, εντυπωσιακά γραφικά
  • Φοβερό Soundtrack
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Λίγοι κόσμοι
  • Mικρό Campaign
9Σχεδόν Άριστο
Reader Rating: (0 Votes)
0.0

About The Author

Παίζει βιντεοπαιχνίδια από μικρός και τίποτα δεν τον σταματάει από το να συνεχίσει. Ονειρεύεται μια ζωή γεμάτη φίλους και γραφιστική. Προτιμάει τους υπολογιστές για την ψυχαγωγία του και δεν τα παρατάει τόσο εύκολα. Απολαμβάνει τα καλά και διασκεδαστικά παιχνίδια και δεν του αρέσει η ανούσια επιθετικότητα.

Related Posts