Το Άγιο Δισκοπότηρο. Ένα ιερό σκεύος ικανό για εντυπωσιακά θαύματα ή να πραγματοποιήσει την ευχή του κατόχου του. Το δισκοπότηρο – ή ιερό Γκράαλ – ήταν ένα σκεύος που χρησιμοποιήθηκε κατά τον μύθο από τον Χριστό στον Μυστικό Δείπνο και δόθηκε στον Ιωσήφ της Αριμαθείας. Μετά από τον θάνατο του Χριστού, ο Ιωσήφ φυλακίστηκε σε έναν τύμβο, όμοιο με εκείνον που χρησιμοποιήθηκε για την ταφή του σώματος του Ιησού. Παρατημένος, στα πρόθυρα της λιμοκτονίας, ο Ιωσήφ ανακάλυψε την μαγική δύναμη του γκράαλ το οποίο του παρείχε τροφή και νερό κάθε πρωί με θαυματουργό τρόπο. Αργότερα – και σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή του μύθου – ο Ιωσήφ ταξίδεψε στην Μεγάλη Βρετανία με την οικογένειά του και διάφορους συντρόφους του. Εγκαταστάθηκε στο Ύνυς Βίτριν, αλλά το δισκοπότηρο πήγε στο Κορμπένικ και στεγάστηκε σε ένα θαυματουργό κάστρο, που φυλασσόταν πάντα από τους Βασιλείς του Δισκοπότηρου, απόγονους της κόρης του Ιωσήφ Άννας ή Ενυγκέους και του συζύγου της Μπρονς.

Θα μου πείτε τώρα, γιατί έκανα αυτόν τον θρησκευτικό πρόλογο. Το Άγιο Δισκοπότηρο είναι ένα αντικείμενο του οποίου οι μύθοι και η υπόσταση, χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες ιστορίες όπως εκείνη του Βασιλιά Αρθούρου Στην σύγχρονη εποχή, θα δούμε το δισκοπότηερο να είναι το επίκεντρο σε σειρές, ταινίες αλλά και Ιαπωνικά Anime με πιο χαρακτηριστική την σειρά Fate/Stay, Fate/Extra και ούτω καθεξής. Το Fate/Extra είναι ένα από τα παιχνίδια της σειράς αυτής και κυκλοφόρησε για τις φορητές κονσόλες της Sony όπως το PsP. Σύμφωνα με την ιστορία του, ο χαρακτήρας μας (Hakuno Kishinami) ξυπνάει μέσα σε έναν παράξενο ψηφιακό κόσμο με αμνησία. O Hakuno είναι υποχρεωμένος να επιβιώσει σε έναν μεγάλο πόλεμο με έπαθλο την εκπλήρωση μιας ευχής. Ο κάθε πολεμιστής έχει στο πλευρό του και έναν «Υπήκοο», το πνεύμα ενός αρχαίου πολεμιστή που τον βοηθάει να επιτύχει τον σκοπό του.

To Fate/Extella συνεχίζει την ιστορία του πρώτου παιχνιδιού και τολμάει να αλλάξει εντελώς την formula του Extra. Στο Extra, οι παίχτες έμπαιναν σε έναν ψηφιακό κόσμο μαζί με έναν εικονικό Servant που στην αρχή είχε την μορφή μιας κούκλας χωρίς ψυχή. Το Fate/Extella συνεχίζουμε την περιπλάνησή μας μέσα σε ψηφαικούς κόσμους με την μόνη διαφορά πως τα πάντα λαμβάνουν χώρα πάνω στην επιφάνεια του φεγγαριού. Εξάλλου, η Γη έχει καταστραφεί και ο σκοπός αυτού του πολέμου είναι η απόκτηση του Holy Grail για την εκπλήρωση κάποιας ευχής μας είτε αυτή είναι η επαναφορά του κόσμου, είτε η επίτευξη κάποιου «εγωιστικού» στόχου.

To κυριότερο χαρακτηριστικό του Fate/Extella είναι η ιστορία του. Με το που ξεκινήσουμε το παιχνίδι, έχουμε πρόσβαση στην Saber – ή γνωστή και ως Nero – και το πρώτο κεφάλαιο. Με την ολοκλήρωση του κεφαλαίου ξεκλειδώνεται η επόμενη πρωταγωνίστρια και τα υποκεφάλαια που είναι διαθέσιμα μαζί. Στην αρχή, ίσως αισθανθούμε πως η ιστορία έχει αρκετά κενά αφού θα μείνουμε με αρκετές απορίες στην αρχή. Αυτά τα ερωτήματα αρχίζουν να απαντώνται όσο αφήνουμε τα γεγονότα να εξελιχθούν.

Η εξιστόρρηση γίνεται με την μορφή μιας γραφικής νουβέλας. Καταλαβαίνουμε αμέσως πως θα διαβάσουμε πολλές γραμμές διαλόγων και περιγραφών μαζί με το αντίστοιχο Voice Acting. Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των χαρακτήρων και η ηθοποιία που τις συνοδεύει είναι αρκετές για να τραβήξουν την προσοχή κάθε παίχτη και να αποδείξουν πως η ομάδα ανάπτυξης προσπάθησε να παραδώσει στους φίλους της σειράς έναν αξιόλογο τίτλο που βρίσκει τις ρίζες του στο Fate/Extra και Fate/Night.

H γνώση προηγουμένων γεγονότων είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε τι συμβαίνει. Οι πρωταγωνίστριες έχουν σχέση μεταξύ τους και έχουν ζήσει πράγματα που ξέρουμε μόνο από τα γεγονότα του Fate/Extra. Έτσι, η ιστορία συνεχίζει το χτίσιμο των χαρακτήρων για να μας προετοιμάσει για την Altera, την τρίτη – και κατά την γνώμη μου πιο ενδιαφέρουσα – χαρακτήρα του Extella.

Περνώντας στο βασικό gameplay αμέσως βλέπουμε πως ξεφεύγει από τον περιορισμό του παλιού turn-based συστήματος και υιοθετεί το στυλ της σειράς Warriors. Οι αποστολές και οι μάχες γίνονται ενάντια σε δύο ή τρία στρατεύματα, σε μεγάλα πεδία μάχης και κάθε φορά έχουν διαφορετική φύση. Άλλοτε πρέπει να παρασύρουμε κάποιον αντίπαλο σε φιλικό έδαφος και άλλοτε να βοηθήσουμε τα στρατεύματά μας να προχωρήσουν. Έχοντας υπό τον έλεγχό μας έναν ή δύο χαρακτήρες στοχεύουμε στην επίτευξη του βασικότερου σκοπού που μας θέλει να μαζέψουμε κλειδιά για να φτιάξουμε το Matrix και να αποκαλύψουμε τον αντίπαλο Στρατηγό. Για να γίνει αυτό πρέπει να καταλάβουμε ένα κομμάτι του χάρτη σκοτώνοντας τους αντίπαλους αξιωματικούς.

Το σύστημα μάχης είναι αρκετά καλοφτιαγμένο. Είναι γρήγορο, απλό και δυναμικό και θα μας κάνει να αισθανόμαστε σαν παντοδύναμους πολεμιστές της αρχαιότητας. Όπως στα Warriors παιχνίδια έτσι και εδώ, το Extella περιέχει ένα σεβαστό roster από χαρακτήρες της σειράς. Θα δούμε Servants από τα Fate/Extra, Fate/stay night, Fate/Zero, Fate/Apocrypha, ακόμα και από το Fate/Grand Order, μια εφαρμογή για smartphones. Κάθε χαρακτήρας έχει μοναδικούς συνδιασμούς κινήσεων και ικανότητες που ξεκλειδώνονται όσο αποκτούμε επιπλέον επίπεδα δύναμης.

Ένα από τα μεγαλύτερα αρνητικά που θα δούμε είναι πως η ποικιλία σε χάρτες και σκηνικά είναι πάρα πολύ μικρή. Θα βρεθούμε σε πέντε διαφορετικά περιβάλλοντα με παρόμοια ή ίδια σκηνικά και τμήματα. Τα τμήματα μπορεί να φέρουν μικρές διαφορές εδώ και εκεί αλλά δεν είναι αρκετές για να αποκρύψουν την μονοτονία. Οι μόνες τρανταχτές αλλαγές που θα συναντήσουμε είναι στα δωμάτια των αρχηγών που μοιάζουν με αίθουσες θρόνων.

Πέρα από τις απλές και δυνατές επιθέσεις, η μάχη βασίζεται στην γρήγορη κίνηση των χαρακτήρων και στο βάρος των εκάστοτε επιθέσεων. Οι επιθέσεις εκτελλούνται γρήγορα και είναι ικανές να σκοτώσουν έναν μεγάλο αριθμό εχθρών. Ένας από τους μηχανισμούς, το Extella Manuever, μας επιτρέπει να στοχεύουμε σε έναν εχθρό και να ορμάμε καταπάνω του παρασύροντας και όλους τους γύρω εχθρούς.

Το ποσοστό ζημιάς που μπορούμε να προκαλέσουμε στους αντιπάλους μας αυξάνεται με τα αντίστοιχα συστήματα. Μπορούμε να φτιάξουμε εξοπλισμό για τον χαρακτήρα μας και να τον «φορτώσουμε» σε κάθε μάχη. Το κάθε εξάρτημα ή ρούχο έχει και έναν συγκεκριμένο αριθμό χρήσιμων αντικειμένων όπως φάρμακα, δυνατότητα αλλαγής ενεργού χαρακτήρα και μαγικές ιδιότητες. Από την άλλη, το Bond Level αποτελεί ένα εναλλακτικό σύστημα ανάπτυξης του χαρακτήρα και των ιδιοτήτων του. Η απόκτηση επιπέδων για το Bond μας επιτρέπει να εγκαταστήσουμε περισσότερες και καλύτερες ιδιότητες, και γίνεται μέσω των αποστολών ή του διαλόγου κατά την διάρκεια της εξιστόρρησης.

Κάτι που παρατηρήθηκε όσο παίζαμε στους διάφορους χάρτες είναι πως ενώ είναι ξεκάθαροι οι όροι για την επιτυχή ολοκλήρωση μιας αποστολής, το παιχνίδι απαιτεί την γρήγορη ολοκλήρωση τους παρά την…διασκεδαστική. Με πιο απλά λόγια, αν αργήσουμε να καταλάβουμε τους τομείς του χάρτη είναι πάρα πολύ πιθανό να χάσουμε και τον πόλεμο με αποτέλεσμα να πρέπει να ξεκινήσουμε τα πάντα από την αρχή. Η απουσία των Saved Checkpoint είναι αισθητή και άκρως εκνευριστική όταν έχεις φτάσει στο τέλος μιας μάχης και χάνεις από κάτι τόσο «χαζό».

Στον γραφικό τομέα, το Fate/Extella υστερεί σε σχέση με άλλα παιχνίδια του 2017. Τα μοντέλα προέρχονται κατευθείαν από την έκδοση του PS4 και μοιάζουν με εκείνα του Fate/Extra, λίγο πιο ανανεωμένα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως παραπέμπουν σε πύλινες κούκλες ή blueprints που χρησιμοποιούμε σε μια μηχανή ανάπτυξης όπως η Unreal. Ακόμα και η κίνησή τους κατά την διάρκεια των Cutscenes φαίνεται βεβιασμένη και πρόχειρη και πολλές φορές οδηγεί σε ανεπιθυμήτες σκηνές.

Ευτυχώς, η απόδοση είναι ονειρεμένη. Καθόλη την διάρκεια του παιχνιδιού ο αριθμός των αντιπάλων που γέμιζαν την οθόνη και τα εφέ που λάμβαναν χώρα στην μάχη, δεν αποτέλεσαν αρνητικό παράγοντα για πτώση των καρέ. Τρέξαμε το Fate/Extella με τις μέγιστες ρυθμίσεις ενώ χρησιμοποιούσαμε ένα χειριστήριο Xbox και έχουμε να πούμε πως δεν θα συναντήσετε κανένα πρόβλημα ακόμα και σε μέτρια συστήματα.

 Σε γενικές γραμμές το Fate/Extella: The Umbral Star είναι ένα παιχνίδι που απευθύνεται στους φίλους του anime. Είναι ένας τίτλος που ίσως δυσκολέψει τους νέους παίχτες και θα τους αφήσει με απορίες λόγω της αχανούς ιστορίας του. Όσοι περιμένουν πως θα αποκτήσουν ένα παιχνίδι αντάξιο του είδους Hack-n-slash/»Warriors» τότε ενδέχεται να υπάρξει απογοήτευση. Τα modes περιορίζονται στο Story Mode και τα Side Stories με την συνολική τους διάρκεια να μην ξεπερνάει τις 24 ώρες. Ωστόσο, το παιχνίδι της Marvelous είναι αρκετά διασκεδαστικό και ελαφρύτερο από άλλα του είδους.

Θα βρείτε το Fate/Extella: The Umbral Star στο Steam στην τιμή των 19,99€.

Ευχαριστούμε την Marvelous και την Decibel για την παροχή του Review Code.

 

Fate/Extella: The Umbral Star - PC Port Review
ΙΣΤΟΡΙΑ6
GAMEPLAY7.5
ΓΡΑΦΙΚΑ7.5
ΑΠΟΔΟΣΗ8.5
ΔΙΑΡΚΕΙΑ7
7Overall Score
Reader Rating: (0 Votes)
0.0