To R-Type, ένα από τα πιο γνωστά βιντεοπαιχνίδια της ιστορίας, είναι ένα  side scrolling shoot-em-up arcade παιχνίδι που δημιουργήθηκε το 1987. Οι παίχτες είχαν υπό τον έλεγχό τους ένα διαστημικό μαχητικό σκάφος με το όνομα R-9 και είχαν ως κύριο σκοπό την προστασία της ανθρωπότητας από διάφορες εξωγήινες ζωές. Κύρια χαρακτηριστικά αυτού του τίτλου είναι τα δυσδιάστατα γραφικά, ο πανικός που δημιουργείται στην οθόνη από το πλήθος των εχθρών και των σφαιρών και η ευχαρίστηση που νιώθουμε όταν παίρνουμε κάποιο δυνατό power-up και καταστρέφουμε τα πάντα στο δρόμο μας.

Σίγουρα θα απορείτε γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Για να είμαι ειλικρινής, θεωρώ πως είναι ένας καλός πρόλογος για να σας βάλω στο θέμα του νέου παιχνιδιού της Alkemi. Η μικρή γαλλική ομάδα εργάστηκε για την δημιουργία ενός τίτλου που τιμάει τις ρίζες των Side-scrolling shmups και συνδιάζει τα στοιχεία τους με εκείνα των RPGs. Αν δεν καταλάβατε τι σημαίνει αυτό τότε σκεφτείτε ένα σκάφος στο οποίο μπορείτε να βάλετε διαφορετικά όπλα και εξαρτήματα και να το εξοπλίσετε με διαφορετικές ικανότητες και δυνάμεις χωρίς να χρείαζεται να βασίζεστε στα Power-ups των εχθρών.  

Το παιχνίδι για το οποίο γίνεται λόγος είναι το Drifting Lands, ένα νέο 2D Side-scrolling Shmup RPG με τυχαίες αποστολές που θα μας κρατήσουν απασχολημένους για αρκετές ώρες, 100 επίπεδα με διαφορετική δυσκολία που θα δοκιμάσουν τις ικανότητές μας, πάνω από 70 ικανότητες για να εγκαταστήσουμε στο σκάφος μας, την δυνατότητα να δημιουργήσουμε καλύτερα όπλα και σκάφη, 3 διαφορετικές κλάσεις και μια καλή ιστορία.

Το σύμπαν είναι μεγάλο στο Drifting Lands και εμείς, ώς ένας από τους ικανότερους πιλότους της συμμαχίας, πρέπει να προστατεύσουμε την ανθρωπότητα από την απειλή των εξωγήινων δυνάμεων με την βοήθεια του αξιόπιστου σκάφους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση μας την Κιβωτό – γνωστή ως και Τhe Ark – έναν διαστημικό σταθμό που λειτουργεί με την συνδρομή των μισθοφόρων του διαστήματος. Μέσα στην Κιβωτό, υπάρχουν εκτός από τους πιλότους, πολιτικοί, εγκληματίες και ομοσπονδιακοί που έχουν καταφύγει στην Ark για να επιβιώσουν και να βρουν κάποια αφορμή να αξιοποιήσουν τις ικανότητές τους.

Μέσα στην Κιβωτό μπορούμε να αγοράσουμε νεά εξαρτήματα, όπλα και εξοπλισμό για το σκάφος μας, να αγοράσουμε κάποιο πιο δυνατό σκάφος και να αναβαθμίσουμε αυτό που ήδη έχουμε. Αναβαθμίζοντας τα βασικά στατιστικά, που χωρίζονται σε Navigation, Power, και Structure (Πλοήγηση, Δύναμη και Δομή αντίστοιχα), μπορούμε να εγκαταστήσουμε μεγαλύτερη και καλύτερη πανοπλία, όπλα, μηχανές και φτερά. Επιπλέον, ανάλογα το τύπο του σκάφους μπορούμε να εφαρμόσουμε και διαφορετικές ικανότητες και επιθέσεις που θα μας δώσουν το πάνω χέρι είτε επιθετικά, είτε αμυντικά.

Κατά την διάρκεια των πτήσεών μας δεν θα έχουμε πρόσβαση σε Power-ups, ζωές ή αναβαθμίσεις στα επίπεδα υγείας. Αντιθέτως αν, για παράδειγμα, θέλουμε να επισκευάσουμε το σκάφος μας τότε η χρήση μιας Healing ιδιότητας θα μας βοηθήσει σε αυτό. Αν από την άλλη, δούμε πως είμαστε περικυκλωμένοι, τότε περικυκλώνουμε τον εαυτό μας σε μια ασπίδα φωτιάς που εξαφανίζει ότι τολμήσει να μας ακουμπήσει. Και όπως γίνεται στα RPG, οι ιδιότητες αυτές χρειάζονται κάποιον χρόνο επαναφοράς μέχρι να μπορέσουμε να τις ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Είναι εύκολο να απορροφηθούμε στην προσπάθεια να αναβαθμίσουμε το σκάφος μας. Ίσως αναγκαστούμε να επισκεφθούμε κάποια συγκεκριμένη πίστα αρκετές φορές προκειμένου να βρούμε το όπλο που επιθυμούμε σε όσο πιο δυνατή μορφή γίνεται. Μπήκα και εγώ σε αυτή την επανάληψη και ήταν όντως εύκολο να χαθώ στο ατελείωτο Grinding μέχρι να βρω το όπλο που με βόλευε και στα στατιστικά που ήθελα. Είναι ένας εθιστικός μηχανισμός και ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού.

Μιλώντας για κύρια χαρακτηριστικά , αυτό που κάνει ένα Shoot-em-up να ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που σχεδιάζονται οι πίστες. Στα περισσότερα παιχνίδια του είδους έχουμε δει πίστες με συγκεκριμένα μοτίβα τοποθέτησης των εχθρών και παρασκήνια που μαγεύουν με την ομορφιά και την πολυπλοκότητά τους. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το Drifting Lands. Στην πλειοψηφία τους οι πίστες είναι μια ανακύκλωση με μικρές αλλαγές εδώ και εκεί. Θα πετάμε στην επιφάνεια του ίδιο πλανήτη και το μόνο που θα αλλάζει είναι η θέση στην οποία βρίσκονται οι αιωρούμενοι βράχοι ή η ώρα της ημέρας. Αν δεν σκοτώσουμε όλους τους εχθρούς μας τότε αυτοί χάνονται στο φόντο, κάτι που δεν είναι αρκετό για να ενισχύσει την ποικιλία. Όσον αφορά τους αρχηγούς δεν είναι τίποτα άλλο παρά μεγαλύτερες εκδόσεις των βασικών εχθρών με περισσότερους πόντους υγείας και έξτρα loot για να ανοίξουμε στο τέλος του επιπέδου.

Μέσα στα παράπονά μας είναι και ο σχεδιασμός των όπλων. Πέρα από το λέιζερ και το Railgun, τα υπόλοιπα όπλα αποτελούν την υποστήριξη των skills. Για να γίνω πιο σαφής, σκεφτείτε να παίζετε κάποιο MOBA στο οποίο η βασική επίθεση γίνεται μόνο για να κάνετε το «last hit» και να πάρετε τα λεφτά από τα minions. Έτσι κι εδώ, η βασική μας επίθεση δεν είναι όσο δυνατή θα θέλαμε με αποτέλεσμα πολλοί από τους εχθρούς μας να μας προσπερνάνε ή να ξεφεύγουν αλώβητοι από την μάχη. Αυτό που θα ήθελα να δω είναι καινούργια και πιο καταστροφικά όπλα σε μια μελλοντική ενημέρωση.

Παρά την απουσία μερικών βασικών στοιχείων, το Drifting Lands έχει τις καλές στιγμές του. Σε αυτό βοηθάει και η αισθητική του, τα μοναδικά γραφικά του και τα έγχρωμα περιβάλλοντα. Όλο αυτό το σύνολο έρχεται και δένει με μια φανταστική μουσική υπόκρουση που αναδεικνύεται κατά την διάρκεια της μάχης.

Η καλή απόδοση του παιχνιδιού στο σύστημά μας αξίζει την αντίστοιχη αναφορά. Η Alkemi έχει κάνει μια αρκετά καλή δουλειά στο να φέρει έναν όμορφο τίτλο στο Steam που δεν έχει προβλήματα, κρατάει σταθερά τα καρέ του, και δεν βασανίζεται από κολλήματα και απότομες διακοπές. Επιπροσθέτως, ο χειρισμός είναι εξίσου ένα από τα δυνατά στοιχεία δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε χειριστήριο παρά πληκτρολόγιο.

Ως ένα Bullet-hell Side Scrolling RPG, το Drifting Lands έχει να μας δώσει πολλά. Σίγουρα υστερεί σε ότι αφορά τα όπλα και την ποικιλία των επιπέδω αλλά και σε χαρακτηριστικά που κάνουν ένα παιχνίδι του είδους να ξεχωρίζει. Αν ψάχνετε κάτι έντονο και επιβραβευτικό, τότε ίσως να βρείτε κάτι αρκετά καλύτερο στο Steam. Παρόλα αυτά, το παιχνίδι της Alkemi είναι ένα αρκετά καλό έργο που αξίζει την προσοχή μας.

Το Drifting Lands είναι διαθέσιμο στο Steam στην τιμή των 18,99€.

Ευχαριστούμε την Evolve Terminals για την διάθεση του Review Code.