Ο Αύγουστος φτάνει στο τέλος του και μας αφήνει με μερικές κυκλοφορίες που μας εντυπωσιάσανε όπως το Setsua’s Sacrifice και το LawBreakers αλλά και παιχνίδια πιο απλά, πιο εύκολα, πιο χαριτωμένα. Έτσι, ψάχνοντας το Steam για κάτι καινούργιο, βρήκα το Cat Quest, ένα παιχνίδι που δεν απαιτεί πολλά από ένα σύστημα, έχει απλό gameplay και αρκετά χαριτωμένους χαρακτήρες. Οι The Gentlebros, είναι μια μικρή ομάδα που πρωτοεμφανίστηκε το 2015 στο Kongregate με το Slashy Hero, ένα εξίσου εύκολο παιχνιδάκι που κυκλοφόρησε και σε Android συσκευές. Μερικά χρόνια αργότερα, η ομάδα αυτή επιστρέφει και μας προσφέρει ένα RPG που καταφέρνει να δημιουργήσει το αίσθημα της διασκέδασης σε μια αγορά που είναι αρκετά απαιτητική – ειδικά με κυκλοφορίες όπως το The Witcher 3 που σαρώνει μέχρι και σήμερα.

Το Cat Quest είναι αυτό που λέει και το όνομα. Μια περιπέτεια που λαμβάνει χώρα σε ένα βασίλειο γεμάτο γάτες και περιέχει όλα τα «cliche» που βρίσκουμε σε άλλα διάφορα RPG. Οι χαρακτήρες και η απλότητά του το καθιστούν ένα παιχνίδι που είναι προσβάσιμο από όλους και είναι κατάλληλο για κάθε είδους συσκευή. Με μια πρώτη ματιά, διαπιστώνουμε πως δημιουργήθηκε με βάση τα Smartphones, όμως η ομάδα κατάφερε να παραμετροποιήσει τον χειρισμό και το gameplay ώστε να μην αντιμέτωπίζουμε προβλήματα και δυσκολίες ακόμα και σε υπολογιστές.

Η ιστορία του Cat Quest, όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι κλασσική. Πριν από πολύ καιρό, οι δράκοι κυριαρχούσαν στην γη. Μια συγκεκριμένη ράτσα γατών όμως, κατάφερε με τις δυνάμεις της να σκοτώσει τους δράκους και να φέρει την ειρήνη στον κόσμο. Αυτή η ράτσα έμεινε γνωστή ως Dragonblood και μέχρι σήμερα θεωρούνται ως ήρωες σε όλο το βασίλειο. Η επιστροφή των δράκων όμως, και η εμφάνιση μιας σατανικής γάτας που απαγάγει την αδερφή μας, μας θέτει σε ένα νέο μονοπάτι. Πρέπει να φέρουμε για άλλη μια φορά την ειρήνη στον κόσμο, να σώσουμε την αδερφή μας και το βασίλειο μαζί. Σε αυτή την επική περιπέτεια, μας βοηθάει το πνεύμα μιας δυνατής γάτας που μας δίνει κατευθυντήριες γραμμές σε όλη την διάρκεια. Με την βοήθειά της ανακαλύπτουμε πως είμαστε και εμείς ένας Dragonblood με αποτέλεσμα να μπορούμε να κρατήσουμε δυνατά όπλα, να μάθουμε μαγικά ξόρκια και να βοηθήσουμε τους κατοίκους της Felingard.

Το Gameplay από την άλλη, είναι κάτι που θα μας προκαλέσει εντύπωση. Στο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι αρκετά γραμμικό. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι μας δίνει μια πληθώρα από αποστολές και quests και μας οδηγεί σε κάθε ένα από τα ζητούμενα. Τα περισσότερα από αυτά είναι γνωστά, όπως το να βρούμε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, να σώσουμε κάποιον NPC ή να καθαρίσουμε ένα Dungeon από τα τέρατα που το κατέχουν. Ωστόσο, οι επιλογές που μας δίνονται στην διάρκεια μας βοηθούν να φτιάξουμε τον χαρακτήρα μας όπως εμείς θέλουμε. Ο ήρωας έχει διαφορετικές ιδιότητες που του δίνουν την δυνατότητα να τίθεται ενάντια σε μεγάλο αριθμό εχθρών ταυτόχρονα ενώ ο εντοπισμός αντικειμένων και όπλων δημιουργεί παντοδύναμους συνδιασμούς.

Ο χειρισμός είναι παρόμοιος με αυτόν του Crashlands. O γάτος κινείται…με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο λειτουργεί ως βοηθητικό εργαλείο για την επιτόπου επιλογή των μαγικών επιθέσεων. Υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης ενός Gamepad αλλά ομολογώ πως είναι πιο δύσκολος αυτός ο τρόπος χειρισμούς. Η επιλογή των μαγικών επιθέσεων που είπαμε γίνεται μέσω ενός Radial Wheel Menu που μας εμφανίζει ότι έχουμε ξεκλειδώσει, ενώ αποτελεί και έναν πιο φιλικό τρόπο επιλογής.

Κάθε κατόρθωμα μας δίνει την αίσθηση ότι κάνουμε ραγδαία πρόοδο. Θα υπάρξουν στιγμές που θα χρειαστεί να μαζέψουμε πόντους εμπειρίας, χρήματα και αντικείμενα για να μπορούμε να επιβιώσουμε άλλα ακόμα και αυτό το «απαιτούμενο» είναι πιο φιλικό προς τον παίχτη απ’ότι σε άλλα παιχνίδια. Η δουλειά μας αποδίδει καρπούς αφού αποκτάμε πρόσβαση σε πολλά νέα όπλα και κομμάτια πανοπλίας που ο συνδιασμός τους δημιουργεί και διαφορετικά, ανάμεικτα είδη κλάσεων.

Κάτι ακόμα που μας κάνει εντύπωση είναι ο τρόπος παρουσιάσης του κόσμου του Felingard. Δεν θα περιπλανηθούμε σε μαγευτικά τοπία και σκοτεινά δάση μιας και όλη η περιπλάνηση γίνεται πάνω στο χάρτη. Αλλά για να καταλάβετε καλύτερα, δείτε την παρακάτω εικόνα:

Ο χαρακτήρας μας κινείται σε έναν επίπεδο χάρτη που μοιάζει λες και βγήκε από κάποιο 2.5D εικονογραφημένο παραμύθι. Οι πόλεις, τα δάση και τα Dungeons αποτελούν κομψές λεπτομέρειες και δίνουν ένα ξεχωριστό στυλ. Νέες περιοχές ξεκλειδώνονται με την ολοκλήρωση συγκεκριμένων αποστολών ή την άνοδο στο προσωπικό μας επίπεδο. Τα μπουντρούμια λειτουργούν ως επίπεδα για ανάπτυξη των ικανοτήτων μας και συγκέντρωσης αντικειμένων αλλά δεν είναι υποχρεωτικά αν θέλουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω.

Μιλώντας για στυλ, τα γραφικά του Cat Quest μας γυρνάνε πίσω στα παιδικά μας χρόνια αφού παραπέμπουν σε μαι σύγχρονη εκδοχή παλαιών κινουμένων σχεδίων. Τα χρώματα του Felingard είναι ζωντανά και πανέμορφα ενώ οι χαρακτήρες είναι αστείοι, και πολλές φορές θα μας κάνουν να νιώθουμε πως κάπου τους έχουμε ξαναδεί – είτε σε κάποια σειρά, είτε σε κάποιο anime. Η απόδοση των γραφικών ωστόσο, φαίνεται και στο πως συμπεριφέρεται το σύστημά μας καθόλη την διάρκεια του gameplay μιας και δεν θα δούμε ποτέ τα καρέ μας να πέφτουν κάτω από 60.

Οι Gentlebros δείχνουν πως είναι μια αξιόλογη ομάδα μέσω του νέου τους RPG. Με πάνω από 10 ώρες gameplay, αυτό το παιχνίδι σε μέγεθος «μπουκιάς» θα μας κρατήσει αρκετές ώρες παρέας προσφέροντας μια ιστορία χωρίς υποκεφάλαια και ασήμαντες στιγμές. Το αίσθημα προόδου που υπάρχει εδώ είναι αρκετά δύσκολο να επιτευχθεί σε ένα παιχνίδι του είδος και το Cat Quest το κατορθώνει και με το παραπάνω. Ενώ δεν είναι ιδιαίτερα μακροσκελές, το Cat Quest είναι ένα παιχνίδι που μπορεί άνετα να δεχθεί παραπάνω περιεχόμενο και ίσως κάποιο sequel με εξίσου παραπάνω διασκέδαση.

Το Cat Quest βρίσκεται στο Steam στην τιμή των 12,99€.

Ευχαριστούμε την PQube Limited για την παροχή του Review Code.